Project Peachy Before + After Part 2: Living Room

A couple of weeks ago we shared the before and afters from the Entryway and Powder Bath of #projectpeachy (in case you missed it, you can read that post here). Today we’re moving right along and sharing the living room, which is located just off the entryway (you can see a bit of the old staircase and the dusty salmon paint on the right in the photo below).

- BEFORE -

peachy_before_living1

- AFTER -

project peachy interior design miami

Out with the old brown floor tiles and in with this wood-look porcelain!

We also swapped the old (crumbling) brick around the fireplace for a modern concrete-look surround to tie in with the new stair treads. To make the small fireplace feel more proportional in the room, we bumped out a section of the wall to match its depth and created a built-in shelving feature. We kept the space above the fireplace bare to bring the focus to the styled shelves. Neutrals, pretty pottery and lots of natural texture make them feel collected and serene.

TheHabitatCollectiveMiamiInteriorDesignPhotographyCoconutGroveRealEstatePhotographer-150.jpg
project peachy interior design miami

- BEFORE -

The existing bay windows brought in TONS of natural light and helped to make this little room feel a bit more open. They got a facelift with some new white sills and simple roman shades. AND we said goodbye to the little octagonal look-through that used to grace the wall above the sofa.

peachy_before_living3
IMG_6611.JPG

- AFTER -

After construction and a fresh coat of white paint, we layered neutrals and natural texture to create a calming atmosphere which, in our opinion, is basically essential when you live in a city like Miami. There’s nothing like coming home to a beautiful, tranquil space after long days spent in traffic and at the office - except maybe a big glass of wine.

The beautiful artwork above the sofa was something our clients already owned. We love the contrasting black and white and the warm wooden frame - it works perfectly!

project peachy interior design miami the habitat collective
project peachy interior design miami the habitat collective
project peachy interior design miami the habitat collective
project peachy interior design miami the habitat collective

- BEFORE -

In addition to changing up the fireplace surround and bumping out the wall, we also extended walls on the opposite side of the room. While we’re usually advocates for opening spaces up, what this living room really needed was MORE definition. You can see from the before photos that the original space between the front and the back of the house was an awkward size - not quite wide enough to be a fully-functional seating area, and not slim enough to feel like a hallway.

peachy_living_before_1

So, instead of opening up the entire ground floor, we extended the existing wall between the kitchen and entryway to create a better flow and more functional zones. You can see the blue tape marking the “new” walls on either side of the opening in the photo above!

- AFTER -

peachy_after_living_1.jpg

Part of this section of wall that the entryway mirror hangs on didn’t exist before we extended it…and we’re so glad we did, because it’s one of our favorite moments in the whole house.

The same goes for the small wall on the other side of the opening - we mounted a sconce there to make a cozy reading nook beside the new built-in bookshelves. With the leather pouf and shelves styled in neutral tones it looks perfectly modern yet warm and we LOVE this little vignette. (TIP: turn your books around so the pages, rather than the spines, are on display for a simplified look!)

peachy_after_living_3

Project Peachy Before + After Part 1: Entryway and Powder Bath

If you’ve been following along on our Instagram - or clicked through the gallery on our portfolio page - you might recognize Project Peachy, one of our recent remodels in the beautiful Coconut Grove area of Miami! We worked with a sweet couple on this project to bring their newly purchased home - which was straight out of the 90’s at closing - into 2018 with a warm, minimalistic vibe. This house underwent a total transformation as we gutted everything - kitchen, bathrooms, flooring, walls - and started fresh with a clean, neutral palette.


We’ve got quite a bit to share with you - including some of our favorite before and after’s EVER - so we’ll be breaking this home tour into a few parts to show you all the pretty details. We’re kicking everything off this week with the entryway and powder bath!

ENTRYWAY

 

 

- BEFORE -

The entryway was a dusty salmon color that, combined with the orange wood tones on the stairs and the chunky handrail, felt dark and dated despite getting some great natural light from three large windows above the front door.

projectpeachy_before_entryway1
projectpeachy_entryway_before2

- AFTER -

project peachy_after_entryway1
projectpeachy_entryway_afer2
projectpeachy_after_entryway2

We lightened up the stair treads with a cement-look coating in a warm grey that was custom-made to complement the lighter tones in the new flooring. The chunky wooden handrail was in major need of an update, so we swapped it for a more modern metal railing with slim posts in a matte black finish. This little entryway table was just the right size to sit in the empty space at the bottom of the stairway. We went for a round shape to contrast with all the angles in the stairs and the railing, then added a weathered teak vase and a big bunch of greenery for some warmth and texture.

- BEFORE -

projectpeachy_entryway_before

- AFTER -

projectpeachy_entryway_after

When choosing a light fixture for this space, we wanted something with quite a bit of length to accentuate the ceiling height. This customizable triple pendant fixture from Rejuvenation was the perfect fit - it’s slim enough that it doesn’t overwhelm the narrow entry, but the dynamic shape and pretty brass finish are enough to draw the eye - plus the edison-style bulbs in the glass shades have a GORGEOUS glow when they’re all lit up in the evening.

- BEFORE -

projectpeachy_before_entryway2

We ripped out all of the old flooring in the home - brown tile downstairs and a beige carpet upstairs - and replaced it with a gorgeous wood-look porcelain plank tile throughout. These tiles are slightly textured and have a wide pattern variation, which make them look more like the real thing - we love the warmth and continuity they bring to these spaces!

- AFTER -

projectpeachy_entryway after

We all know a fresh coat of paint can work wonders, but just LOOK at this pretty, crisp white! It makes the space feel so fresh and inviting!

projectpeachy_entryway_after

We love the functionality of a bench in an entryway for dropping bags and taking shoes on and off! We paired this one with an oversized round mirror to bounce light and add to the feeling of spaciousness - and because they look pretty great together, don’t you think?

TheHabitatCollectiveMiamiInteriorDesignPhotographyCoconutGroveRealEstatePhotographer-144.jpg
TheHabitatCollectiveMiamiInteriorDesignPhotographyCoconutGroveRealEstatePhotographer-154.jpg

Small textural details, like pretty woven baskets, woven textiles and leather accents help keep the pared-down style in this home from feeling too cold. This tote from The Citizenry looks just as gorgeous styled atop the entryway bench as it does at the farmer’s market or the beach (that’s a win-win in our book). You can find a similar version here . And we can’t forget about the plants! Plenty of greenery helps to infuse these spaces with life!

POWDER BATH

 

 

- BEFORE -

projectpeachy_powderbath_before

This tiny powder bath beneath the stairs had so much potential, but the beige scheme and chunky fixtures were dragging it down. We gave it a fresh coat of paint and streamlined plumbing fixtures that are better suited to the scale of the room, but the real winner in this powder bath is the deep blue hexagonal floor tile. We had it laid in a pretty “starburst” pattern, and it makes our little designer hearts so happy! We love the way the contrasting pattern and the subtle pop of color really make this little space feel special!

- AFTER -

projectpeachy_powderbath_after

We opted to use a wall mounted sink for a clean look that would allow us to show off the plumbing below. The brass p-trap and supply lines with a matching faucet are pretty accents that add just enough interest - it’s all in the details! We tied it all together with a double sconce from Rejuvenation in a matte white and brass finish.

projectpeachy_powderbath_after
projectpeachy_powderbath_after

Tell us what you think about the transformation in the comments below!

Beautiful photos by Christine Michelle Photography.