Project Peachy Before + After Part 2: Living Room

A couple of weeks ago we shared the before and afters from the Entryway and Powder Bath of #projectpeachy (in case you missed it, you can read that post here). Today we’re moving right along and sharing the living room, which is located just off the entryway (you can see a bit of the old staircase and the dusty salmon paint on the right in the photo below).

- BEFORE -

peachy_before_living1

- AFTER -

project peachy interior design miami

Out with the old brown floor tiles and in with this wood-look porcelain!

We also swapped the old (crumbling) brick around the fireplace for a modern concrete-look surround to tie in with the new stair treads. To make the small fireplace feel more proportional in the room, we bumped out a section of the wall to match its depth and created a built-in shelving feature. We kept the space above the fireplace bare to bring the focus to the styled shelves. Neutrals, pretty pottery and lots of natural texture make them feel collected and serene.

TheHabitatCollectiveMiamiInteriorDesignPhotographyCoconutGroveRealEstatePhotographer-150.jpg
project peachy interior design miami

- BEFORE -

The existing bay windows brought in TONS of natural light and helped to make this little room feel a bit more open. They got a facelift with some new white sills and simple roman shades. AND we said goodbye to the little octagonal look-through that used to grace the wall above the sofa.

peachy_before_living3
IMG_6611.JPG

- AFTER -

After construction and a fresh coat of white paint, we layered neutrals and natural texture to create a calming atmosphere which, in our opinion, is basically essential when you live in a city like Miami. There’s nothing like coming home to a beautiful, tranquil space after long days spent in traffic and at the office - except maybe a big glass of wine.

The beautiful artwork above the sofa was something our clients already owned. We love the contrasting black and white and the warm wooden frame - it works perfectly!

project peachy interior design miami the habitat collective
project peachy interior design miami the habitat collective
project peachy interior design miami the habitat collective
project peachy interior design miami the habitat collective

- BEFORE -

In addition to changing up the fireplace surround and bumping out the wall, we also extended walls on the opposite side of the room. While we’re usually advocates for opening spaces up, what this living room really needed was MORE definition. You can see from the before photos that the original space between the front and the back of the house was an awkward size - not quite wide enough to be a fully-functional seating area, and not slim enough to feel like a hallway.

peachy_living_before_1

So, instead of opening up the entire ground floor, we extended the existing wall between the kitchen and entryway to create a better flow and more functional zones. You can see the blue tape marking the “new” walls on either side of the opening in the photo above!

- AFTER -

peachy_after_living_1.jpg

Part of this section of wall that the entryway mirror hangs on didn’t exist before we extended it…and we’re so glad we did, because it’s one of our favorite moments in the whole house.

The same goes for the small wall on the other side of the opening - we mounted a sconce there to make a cozy reading nook beside the new built-in bookshelves. With the leather pouf and shelves styled in neutral tones it looks perfectly modern yet warm and we LOVE this little vignette. (TIP: turn your books around so the pages, rather than the spines, are on display for a simplified look!)

peachy_after_living_3