Project Peachy Before + After Part 3: Kitchen, Dining and Family Room

Today we’re sharing the rest of Project Peachy’s main floor: the open plan kitchen, dining and family room areas (if you missed the Entryway and Powder Bath or the Living Room portion of the reveal, check them out first to get the full “tour” experience!). To say that it has been transformed feels like an understatement, because the end result looks like it isn’t even the same house - much less the same room! This whole space underwent major changes in with new flooring and paint, but by far the most dramatic transformation is in the kitchen, where we knocked down the walls, re-worked the layout and started from scratch!

- BEFORE -

When we first toured the house, the kitchen was tucked away at the back near the garage. The layout was cramped and closed off from the rest of the house (definitely not an ideal place to gather) and everything was finished in a different shade of brown - from the tile and the wooden cabinets to the golden granite and the mosaic backsplash. The little peninsula added a bit of extra counter space but, like the rest of the kitchen, it felt cramped and uninviting. If we had to pick a word to describe the feeling in here pre-renovation it would be “heavy”.

The Habitat Collective Miami Interior Designer - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Designer - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Designer - Project Peachy


- AFTER -

You might remember the layout changes we made to the first floor from Part 2 of our reveal, which included extending the entryway wall several feet to define the Living and Entry spaces (check out our last post for a refresher), which made a huge difference in those spaces. But, the REAL impact of extending that wall is seen in the kitchen. Extra length along the back wall (where the sink is located in the “before” photos) allowed us to demolish the enclosing walls (where the refrigerator and oven are in the “before”) and “unfold” the kitchen layout - creating a spacious, open feeling. We said goodbye to the small peninsula that was pushed up against the wall and opted for a big central island with lots of prep space, a sink and space for a few counter stools.

We went with white cabinets to keep the space feeling bright and airy. The frames and interiors of these babies are IKEA. We know what you’re thinking, but they’ve got some super functional storage solutions, like interior drawers and recycling pull-outs that we LOVE! We think they’re a great, budget-friendly alternative to custom cabinetry. That said, we’re not so in love with their door styles, so we always look to Semihandmade for an IKEA-friendly option that has a more custom look. We used their Supermatte Shaker Doors and Drawer Fronts in White. Matte black knobs and pulls from Schoolhouse complete the look and tie in with the faucet. We especially love this hardware because it feels solid (soo heavy for such little things!) and is great quality, which is something we keep an eye out for when sourcing. Since it acts as the “jewelry” in a kitchen, its okay to splurge a little (or a lot, we’re not judging!). To break up all the black and white we hung a pair of rounded brass pendants above the island. They’re perfectly modern, but their finish pops with just the right amount of warmth and shine.

The countertops and the backsplash are quartz and we don’t think we’ve ever loved a countertop more. The grey veining brings in some of that character and ambiance we all look for in marble, but without all the maintenance. This quartz could be right at home in a more traditional kitchen, but the slab backsplash and waterfall island give it a more modern vibe.

The Habitat Collective Miami Interior Designer - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Designer - Project Peachy

While we were able to pack a ton of storage into the main kitchen cabinets, the space still lacked a traditional pantry or broom cupboard for food and cleaning supplies. We solved the problem without adding any square footage by installing floor-to-ceiling cabinets in a matching finish to the left of the new opening to the Living Room. We love the way they make the space feel finished while adding extra storage.

The Habitat Collective Miami Interior Designer - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy

And while we’re talking about the kitchen we can’t forget to introduce you to the vintage runner of our dreams. We love the burnt orange and umber tones in this beauty - the warm palette and the hint of softness keep all these hard surfaces from feeling too cold.

These brass pendants are perfectly modern, but their brass finish adds just the right amount of warmth to all the black and white in this space.

- BEFORE -

The dining space behind the island didn’t change much - just a coat of white paint and a flooring upgrade - but we love how this space has been transformed. The previous owners had a little table pushed up against the window on the right with a couple of chairs on either side.

These brass pendants are perfectly modern, but their brass finish adds just the right amount of warmth to all the black and white in this space.


- AFTER -

With the new open layout, we pulled the dining area away from the window and opted for a round table floating in the middle of the space. This beauty was custom made for this project by Grove and Anchor. Every time we work with Rob, we think we couldn’t love his pieces any more than we already do…and then this table was delivered and proved us wrong all over again. It’s made of solid ash and it is HEAVY but so perfect - just look at that thick wooden top!! This piece is substantial enough to help the dining area hold its own in this multi-functional room, while it’s clean, modern lines complement the overall vibe. We added black spindle back dining chairs for contrast, with custom seat cushions that attach with a leather strap detail.

The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy

- BEFORE -

The other half of this room is dedicated to the “family room” area which, like the dining area, kept the same layout as the original plan. The previous owners had crammed an overstuffed sofa and chair into this corner, with a big coffee table in the center - a lot of heavy furniture for such a small space!

The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy

- AFTER -

We went with a low-profile L-shaped sectional sofa with a streamlined shape and slim legs to make this space feel lighter, while still providing the perfect spot to lounge and watch TV. We also opted for a chaise end (rather than an arm) on the left side to keep the lounge area from feeling too closed off from the rest of the space. We finished off the seating arrangement with this beautiful solid wood coffee table and our FAVORITE target find ever - this mid-century inspired armchair (which, coincidentally, our clients already owned because they have great taste). It tucks perfectly into the corner we created with the new pantry cabinets. To break up the wall space and contrast with the large TV, we hung a pair of prints stacked vertically above the chair. We’ve always loved these botanical prints by Living Pattern and thought that they would be the perfect, simple accent.

TheHabitatCollectiveMiamiInteriorDesignPhotographyCoconutGroveRealEstatePhotographer-2.jpg
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
TheHabitatCollectiveMiamiInteriorDesignPhotographyCoconutGroveRealEstatePhotographer-35.jpg

We wanted the artwork above the sectional sofa to be clean and minimal, but also needed something that would bring in some warmth and texture. The “Sidewinder” wood block print by Block Shop is gorgeous and fit the bill perfectly - it’s printed on handmade cotton rag with unfinished edges. You can just make out the slight fraying in the photographs, but they have SO much character in person! The cute lamp on that side table is from West Elm - we love the mid-century shape and the speckle detail in the ceramic base. The black and white tassel throw is from The Citizenry and is impossibly soft. It’s no longer available, which is unfortunate because we both wanted one for ourselves, BUT they still have tons of great options still available on their site!

The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy
The Habitat Collective Miami Interior Design - Project Peachy

The natural fiber rug anchoring the living space is a favorite of ours from Pottery Barn. It defines the area in a subtle way that perfectly complements the warm, neutral scheme.

What was your favorite part about this transformation? Let us know in the comments!

Design by The Habitat Collective

Photography by Christine Michelle Photography